PHP 7 beschikbaar op alle servers

  • Maandag, 15e Mei, 2017
  • 14:08s'middags

Op alle servers van Joomla Hosting Support is het mogelijk om zelf de PHP versie voor je website in te stellen.

PHP 7 zorgt bij up to date websites onder meer voor een snellere respons, let goed op voordat je je website naar PHP 7 schakelt of de basisbestanden en geinstalleerde extensies geschikt zijn voor PHP 7.

Meer informatie over PHP en de verschillende versies hieronder:

Wat is PHP?

PHP is de meest populaire scripttaal voor het maken van websites. Het wordt bijgehouden door een grote groep ontwikkelaars die zich verenigd hebben in PHP.net. Bekende content management systemen zoals WordPress, Drupal, Joomla en Magento gebruiken PHP.

De PHP-code in scripts wordt door een webserver uitgevoerd en het resultaat verschijnt op je beeldscherm. In tegenstelling tot HTML, maakt PHP dynamische websites mogelijk.

Wat is PHP 7?

PHP 7 is de opvolger van PHP 5. Daarmee is PHP 5.6.30 (vooralsnog) de laatste PHP 5 versie die is uitgebracht.

Ondersteuning PHP 5

Je kunt PHP 5.6 voorlopig veilig blijven gebruiken. De actieve support op deze PHP-versie loopt tot eind 2017, ondersteuning met veiligheidsupdates is gegarandeerd tot eind 2018.

Wat zijn de voordelen van PHP 7?

Er is niet voor niets door velen uitgekeken naar deze versie van PHP. Het bevat een groot aantal verbeteringen waarmee PHP klaar is voor de veeleisende toepassingen in de toekomst.

PHP 7 is sneller

De snelheid van het web is één van die belangrijke eisen voor de toekomst. Door de wijzigingen in PHP 7 worden zogenoemde requests veel sneller verwerkt.

Google gebruikt de snelheid van een website als een belangrijke rankingfactor. Het zorgt er ook voor dat grotere of meer ingewikkelde applicaties minder tijd nodig hebben om uitgevoerd te worden.

Verminderd geheugengebruik

De nieuwe PHP-versie gebruikt maar liefst 50% minder geheugen bij het uitvoeren van scripts. Dat is goed nieuws. Je website kan daardoor bijvoorbeeld meer gelijktijdige bezoekers aan zonder dat je daar iets van merkt in de prestaties van je website.

Andere afwikkeling van PHP fouten

De afwikkeling van fouten in PHP 7 is anders dan in PHP-versie 5. Waar een script in PHP 5 stopt bij een fout en een foutmelding geeft, zal een fout in PHP 7 niet direct leiden tot het beëindigen van een script.

De foutmelding wordt dan ondervangen met een uitzonderingsregel, waarna het script in veel gevallen verder kan met het uitvoeren van de taak. Je krijgt in PHP 7 dus minder snel een foutmelding te zien.

De meeste foutmeldingen zijn in de nieuwe PHP-versie omgezet naar dit soort ‘Exceptions’. Er blijven natuurlijk altijd uitzonderingen waarvoor geen standaard uitzonderingsregel beschikbaar is. Ontwikkelaars kunnen die wel eenvoudig toevoegen aan hun scripts.

Gaat een website ‘stuk’ als je overstapt naar PHP 7?

In PHP 7 zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd waardoor bestaande scripts mogelijk niet meer werken. De meeste van deze wijzigingen komen doordat functies, die toch al niet meer werden ondersteund, nu volledig verwijderd zijn. Het kan dus zijn dat wanneer je PHP 7 activeert, je website niet meer goed werkt.

Zo zijn bepaalde onderdelen uit PHP 4 nu bijvoorbeeld geheel verwijderd. Als je een script hebt dat nog van die ongewenste functies gebruik maakt, dan loop je nu tegen problemen aan.

Dit zijn de drie wijzigingen die in veel oudere scripts worden gebruikt en niet meer werken in PHP 7.

Script-style tags en ASP-style tags ( zoals <% en script language='php' )zijn niet meer beschikbaar in PHP 7.

Alle 'ereg_ functies' zijn verwijderd. Je kunt deze vervangen door 'preg_ functies'.

Hetzelfde geldt voor de 'split-functie'. Hiervoor is 'explode' de vervanging.

Welke CMS-en zijn klaar voor PHP 7?

De nieuwste versies van WordPress, Joomla! Magento en Drupal kun je gebruiken met PHP 7.

Hoe activeer je PHP 7?

Je kunt PHP 7 selecteren met de PHP Switcher Configurator in het Cpanel van jouw hostingpakket. Zo kun je ook snel bepalen of jouw website nog werkt met deze nieuwe PHP-versie. Als het niet werkt, kun je ook heel makkelijk weer terug.

Je kunt schakelen tussen de laatste PHP 5 versie (5.6.30 op moment van publiceren) en de laatste PHP 7 versie.

PHP 7 is beschikbaar op alle hostingpakketten.

« Terug